włoska restauracja w centrum Krakowa

By

Listopad 19, 2014kulinariaNo comments

Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Restauracje włoskie to w większości polskich miast najpopularniejszy rodzaj gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, sycące i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej jemy makarony. Bardziej wrażliwi smakują mniej znane dania – tortellini, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy miejsce korzysta z włoskich składników, czy w karcie znajdują się też nie tak typowe dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność i jedzenie z różnych zakątków Włoch. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.

Kuchnia włoska nie jest trudna, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Wykwintne wina włoskie

Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Obiad bez wyjątku musi obejmować również aperitiff. Odrobina alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji kanon. włosi gotują Najbardziej typowe wina z Włoch to toskańskie vin santo, kalabryjskie lamezia a także monti z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, musi posiadać bogatą kartę win.

Klasyczna włoska restauracja

Mając ochotę poznać fenomen włoskiego gotowania bez wahania trzeba poszukać restauracji, która umie podać nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film

Leave a Reply