włoska restauracja w centrum Krakowa

By

Październik 11, 2017kulinariaNo comments

Idealną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, który doskonale połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie w największym stopniu dobre? Przeważnie jest tak, że najprawidłowiej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tu zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o trafnej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja Kraków centrum

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezmiar różnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz też Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć dobrze z serem, wobec tego zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu odpowiedniego jako o okazji do tego, by spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Oprócz tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeżeli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply